Captura de pantalla 2019-05-14 a las 15.08.20
EL MONTSEC

La finca es troba sobre la Serra del Munt,  envoltats pel riu Segre on es barreja paisatge i història.  La serra està situada geogràficament entre Foradada, Montsonís, Rubió de Baix i Rubió de Dalt. El pic més alt és el Munt de Montsonis a 591 m, i baixa fins els 287 m tocar del riu Segre i passa pel barranc del Salí.  Trobem dos fonts principals properes: la Font del Salí i la Font del Munt.  Si fem un recorregut a peu per la serra, hi ha una ruta feta per un grup anomenat “Trail Lo Bunker” on hi ha un recorregut de 15km. de distància.

Estem rodejats de congostos i penya segats exuberants, vorejant el riu Segre, i que ressalten per la seva bellesa natural i salvatge:  “el congost de Salgar”, portal d’entrada a la nostra vinya per la cara sud est, i el propi “congost de Rubió de Sòls” a la cara nord oest, i seguint el curs del riu trobem “el Congost del Mu”, recorregut de 12Km. que va des de Alós de Balaguer a Camarasa.

Del Triàsic apareixen les roques més antigues: els guixos i anhidrites, les argiles i ofites (roques magmàtiques) i cristalls de quars (bipiramidals de colors vermells, blancs  o groguencs).  El material més proper i rellevant de la nostra zona son “les calcàries fullades del Muschelkalk” a peu del Castell de Rubió de Sòls.

Del Juràssic es troba les restes d’un “Ictiosaure de 6 m”, conservat a l’Ajuntament de Alós de Balaguer.  També hi ha més troballes de gran valor a la zona, com son les petjades de dinosaure:  “les dinoicnites”, a la Vall d’Ariet.  A més de les petjades de Dinosaure més grans trobades a la zona, concretament entre  la Massana i Fontllonga.

I del Cretaci es troben les restes fòssils  “la pedrera de Meià o de Rúbies” el conjunt de restes fòssils i calcàries més importants trobades durant la era del Cretaci arreu de Catalunya.  Es treben pedres litogràfiques on s’observa les formes de fòssils del mar.  A finals del Cretaci, es troba una terra molt vermella i rica en sediments i restes fòssils, apta pels conreus, és de la època del Garumnià i es troba repartida arreu del Montsec.

MONTSEC: vol dir muntanya seccionada tallada o secta, es l’anomenada “Cinglera del Montsec”. Es caracteritza per la situació geoestratègica d’uns 40 Km d’est a oest  i separa històricament dos territoris la “Catalunya del nord” i la “Catalunya del sud” durant molts segles de la història.  La vinya, es troba dins la vall del “Montsec de Rúbies” amb 12,6 km de cingleres, des de Terradets al Pas Nou.  La influència que tenim mes propera son: “la serra de Sant Mamet” (1.394 m)  a la cara nord oest, i“la serra de Carbonera” (785,5m) a la cara sud oest,  destacar el pic mes alt del Montsec de Rúbies “el Miral Pallars” (1.684 m).

La època prehistòrica pren gran rellevància a la nostra zona.   El Montsec fou una conca marina que es va formar fa 200 m.a..  Fa uns 35 m.a. van haver els últims moviments orogènics del Montsec provocant grans cavalcaments de les terres i creant sortides de material més antigues de la formació de la terra, concretament de la època Mesozoica amb afloraments minerals i restes fòssils de la època.  Per tant, tot el Montsec pren molta rellevància a nivell geològic i prehistòric de Catalunya i del Món. 

MONTSEC-2

Rubió de Baix – Foradada

CP: 25737 – LLEIDA

info@rubiodesols.cat

Telèfon: 690 87 23 56

© 2020 Rubió de Sòls. Tots els drets reservats. Avís legal. Condicions Generals